modernistler

Recm Konusunu İnkar Edenlere, Ömer B. Abdulaziz (R.A.)’in Cevabı

Recm ve diğer bazı konularda “Kur’ân’da yoksa kabul etmeyiz” diyenlere, Ömer b. Abdülazîz (r.a.)’in verdiği cevap nedir?
Hâricîler, Ömer b. Abdülazîz (r.a.)’e birtakım tenkidler yöneltmişlerdi. “Allah (c.c.)’ın Kitâbı’nda sopa cezâsından başkası yoktur.”, “Âdet hâlindeki kadının namâzını değil; orucunu kazâ etmesinin farz olduğunu söylüyorsunuz. Hâlbuki namâz, oruçtan daha çok vurgulanmıştır.” demişlerdi
Ömer b. Abdülazîz (r.a.) onlara: “Siz sâdece Allah (c.c.)’ın Kitâbı’nda olanı mı söylüyorsunuz?” diye sorunca “Evet.” dediler. Ömer b. Abdülazîz (r.a.), “Bana farz namâzların sayısını, rükünlerinin, rek‘atlarının sayısıyla kılınış vakitlerini söyler misiniz? Bütün bunları Allah (c.c.)’ın Kitâbı’nda nerede buluyorsunuz?” dedi. Sonra, “Bana zekâta tâbi olan malları, zekât miktarlarını ve nîsâbını söyler misiniz?” dedi. Hâricîler, “Bize mühlet ver.” dediler ve o gün geri döndüler. Sonra Ömer b. Abdülazîz (r.a.)’in sorduğu şeylerden hiçbirinin cevâbını Kur’ân’da bulamadılar. Ardından, “Bunları Kur’ân’da bulamadık.” dediler. Ömer b. Abdülazîz (r.a.), “O hâlde bu kanaate nasıl vardınız?” diye sordu. Hâricîler, “Çünkü Hz. Peygamber (s.a.v.) bunları yaptı, ardından gelen Müslümanlar da uyguladılar.” dediler. Ömer b. Abdülazîz (r.a.), “İşte recm cezâsıyla orucun kazâsı da böyledir. Çünkü Hz. Peygamber (s.a.v.) recm ettiği gibi, ardından gelen halîfeler ve Müslümanlar da bu cezâyı uyguladılar. Resûlullah (s.a.v.), âdet hâlindeki kadına namâzını değil; orucunu kazâ etmesini emretti. O (s.a.v.)’nun eşleri ve sahâbelerin hanımları da böyle uyguladılar.” cevâbını verdi.

Eşref Ali et-Tehânevi, Hadîslerle Hanefi Fıkhı, Misvak Neşriyat, c. 10, s. 1-134

(Hak Dinin Batıl Yorumlarına Cevaplar, MİSVAK NEŞRİYAT, İstanbul, 2014)

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu