Selefilerin Sünnet Namazlara Bakışları
Bazı nâfile namâzların evlerde kılınması gerektiğine dair rivâyet edilen hadîs-i şerîfleri örnek göstererek “Camilerde sadece farz namâz kılınır.” diye iddia etmek suretiyle vakit namâzlarıyla birlikte kılanan sünnet ve nâfile namâzları genellikle kılmazlar.
Hâlbuki: “Her kim bir gün ve gecede 12 rek’at namâz kılarsa onun için cennette bir ev bina edilir: Öğle namâzından önce dört rek’at, öğle namâzından sonra iki rek’at, akşam namâzından sonra iki rek’at, yatsı namâzından sonra iki rek’at, sabah namâzından önce iki rek’at.” (Sünen-i Tirmizi, Salat, 304; Sünen-i İbni Mâce, İkâmet’üs-salah 100) buyrulmuştur.
“İmâm, farz kıldığı yerde nâfile kılmasın. Oradan biraz (sağa, sola veya geriye) çekilerek kılsın.” (Sünen-i Ebû Dâvud, Salat 72)
İmâm Muhammed’in Zahir’ür-Rivaye diye bilinen kitaplarım el-Kafî adlı eserinde toplayan İmâm Mervezi, bu eserinde der ki: “İmâm selam verip sünnete kalkınca, biraz geriye çekilerek kılması sünnettir. Resûlullah (s.a.v.) Efendimizin böyle yaptığı, sahîh rivâyetlerle sabit olmuştur.”
(Hak Dinin Batıl Yorumlarına Cevaplar, MİSVAK NEŞRİYAT, İstanbul, 2014)