…Hatice Hanım aynen böyle yaz: “Hz. Ebûbekir bizim hayatımıza ulaşamaz. Gelsin internet çağında bir Ebûbekir Sıddık olsun göreyim onu…” “…elli çarpı Hz. Ebûbekirlik imkânım var benim.” “(sahâbe) erişilmez insanlar değil. Erişilmeyen tek şey Nübüvvet makamıdır… (Nurettin Yıldız, Bir derginin kendisiyle yaptığı röportaj esnasında)
İslam sadece Ömer (r.a.)’e veya sadece Ali (r.a.)’e teslim edilseydi, yani onlar Bedir ashabıyla istişare etmeseydi İslam, Resulullah (s.a.v.)’in emanet ettiği gibi taşınamazdı bu tarafa. Ömer’in kapasitesi o kapasite değildir, Ebubekir’in kapasitesi o kapasite değildir… (Nurettin Yıldız, https://www.youtube.com/watch?v=jGh3RO9uuBU)
İbn Teymiyye: Hazret-i Ali, Ebu Cehil’in kızını istemiş ve ölünceye kadar onu severek unutmamıştır,
İbn Teymiyye (Hz.) Osman malı severdi. demiş ve ona zındıklık isnad etmiştir. (Bera’atü’l-Eş’ariyyin min Akaidi’l-Muhâlifin, s.410.)
İbni Teymiyye, bazan Hz. Ali’yi küçük düşürmüş, ifrat ve teşeddüde düşmüştür. (İbn Hacer, Lisân)
ASHÂB-I KİRÂM’IN DİNDEKİ YERİ
Ashâb-ı kiramı tenkit ya da reddedenlerin esasta problemleri Hz. Resûlulah (s.a.v.)’ladır. Ne var ki O’nu reddetmekle, bütünüyle İslâm’dan dışlanmalarına neden olacağını bildiklerinden, sünneti tebliğ eden ilk kuşakla hesaplaşmaya kalkışmaktadırlar.
Kurtuluşa eren topluluktan olabilmek için Ashâb’dan hiç birine dil uzatmamalı, sevgi ve saygısızlıkta bulunmamalıdır. Nitekim Ebû Alî Dekkak (r.h.) buyurdu ki: Her insanın üçyüz altmış damarı vardır. Eğer üçyüz ellidokuz damarı Peygamber (s.a.v.) Efendimizin Ashâb-ı kirâmına muhabbet, bir tanesi Peygamberimiz (s.a.v.)’in Ashâbından birine düşmanlık, sevgisizlik üzere bulunsa, ölüm zamanında emir’ gelir ve canını o bir damardan alırlar. Bunun bozukluğu sebebi ile dünyâdan îmansız gider.
Emin Yıldırım’ın Siyer Yayınları’ndan ilk baskısı 2010 senesinde çıkan “Hazret-i Peygamber’in Albümü” isimli kitabında Hz. Hasan (RA) başlığı altında, Hz. Hasan’ı, Hz. Muaviye’nin zehirlettiğini söyler ve bu olayı da Aşk-ı…
Ashâb (r.a.e.) aleyhinde konuşmayı yasaklayan hadîs-i şerîfler nelerdir? Allâme İbni Hâcer el-Heytemî (rahimehullahu teâlâ) diyor ki: Ashâb-ı kirâmın fazileti hakkında çok sayıda hadîs-i şerîf varîd olmuştur. Bunlardan bazıları şöyledir: “Ashâbıma…
Birçok hadîs rivâyet eden sahâbelerin Kur’ân’ın açıklayıcısı Hz. Resûlullah (s.a.v.)’ın sünnetini bütün zamanlara taşıma gayretleri “elleriyle dîni değiştirmek” isteyenlerin önünü kapadı. Çünkü yanlış akımlar, onların rivâyet ettiği hadîslerle meşruiyet alanlarını…
Ashâb-ı kirâmın, özellikle dört halîfenin, dînimizdeki yeri nedir? Ashâb-ı kirâm bu dînin temelidir. İmâm-ı Tirmizî’de geçen iki hadîs-i şerîfin mealleri şöyledir: Câbir (r.a.) şöyle demiştir: Hz. Peygamber (s.a.v.)’e cenaze namâzını…
İranlı Düşünür Ali Şerîati nin kitabında şu ifadeler yer almaktadır: “Muhammed’in Ali hakkındaki sükûtu, onu târihte savunmasız bırakacaktır.” “Acaba Muhammed, …. Ali’yi kollamayacak mıdır? …sükûtuyla …o acımasız târihin eliyle paymal…
Hayrettin Karaman şöyle demiştir: Muaviye’yi sevmem, ama sövmem de… Ehl-i beyit sevgisi ile Muaviye sevgisi bir kalpte birleşmez! Muaviye, meşru halîfe olan Hz. Ali’ye isyan etmiştir, âsidir! Peygamber (s.a.v.) Efendimizin…
Hayrettin Karaman, makalesinde şunları kaydederEserleri yıllarca Osmanlı medreselerinde okutulmuş bulunan büyük Sünnî âlim Teftâzânî’nin (bu konuda söylediklerini önemli bir örnek olarak sunuyorum: Sahâbe arasında geçen kavgalar ve tartışmalar açıkça gösteriyor…
Hz. Muaviye (r.a.)’nin fazileti hakkında hangi hadîs-i şerîfler vârid olmuştur? İbn Ömer’den rivâyetle Resûlullah (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Allah (c.c.), kıyâmet günü Muavîye’yi, üzerinde îmân nuru olan bir rida olduğu hâlde…
Nurettin Yıldız’la yapılan bir röportajda şu ifadeler yer alır: “Hazret-i Ebûbekir bizim hayatımıza ulaşamaz. Gelsin internet çağında bir Ebûbekir Sıddık olsun göreyim onu…” “…elli çarpı Hazret-i Ebûbekirlik imkânım var benim.”…
Nurettin Yıldız konferansında şunları söylemiştir: “Mal hırsı ve şehvet tehlikesinden hiç kimsenin garantisi yoktur. Ebûbekir bile olsa… Bir hurma fidanı için ağzını bozmuştur. Bir kere o hurma dikilen araziye para…
Humeynî’ nin ilham kaynağı olan Şii kaynaklarının sahabe konusundaki tutumu bizatihi onun satırlarında da kendini göstermektedir. ‘Kitabu’t-Tahare’sinde Halife’ye dünyevi bir garazdan dolayı karşı çıkma konusunu ele alan el-Humeynî, aynen şunları…
Bundan otuz küsür yılı aşkın zaman öncesinde İslam adına en ön planlarda olan, mücadele denince hemencecik zihinlerde yerini alan bir isimdi elbet Humeynî. Olayın tanıklarının beyanları veçhiyle; gazeteler onu yazmakta,…
Eserlerinde göze çarpan mezhebi taassubunun zamanındaki İran ordusunun Hz. Peygamber dönemindeki sahabe ordusundan ve Küfe dönemindeki Hz. Ali’nin ordusundan da üstün olduğunu söylemeye kadar götürdüğü Humeyni, ‘el-Vasiyyetu’s-Siyasiyye’ isimli eserinde konuyla…
Sahabi arkadaş/dost olmak anlamına gelen sohbet/suhbet kelimesinden müştak bir kelime. Bunun için muayyen bir ölçü yok, “sahabi” az ya da çok başkası ile birlikte olan herkese şamil. Bu yüzden; “falanca…
Bir pazartesi gecesiydi. Fatih’in çevresinde Haliç’e bakan bir evde dört köşesi kitaplarla dolu bir odada “Usul-u Fıkh” okuyorduk. Aslında başka dersler de vardı okuduklarımız arasında. Fakat bahse konu olan zamanda,…
عن الخطيب البغدادى … يقول: سمعت أحمد بن محمد بن سليمان التستري: سمعت أبا زرعة )رحمة الله عليه (يقول: “إذا رأيت الرجل ينتقص أحداً من أصحاب رسول الله صلى الله عليه وسلم فاعلم أنه زنديق. وذلك أن الرسول صلى الله عليه وسلم عندنا حق، والقرآن حق. وإنما أدى إلينا هذا القرآن والسنةَ أصحابُ رسول الله صلى الله عليه وسلم. وإنما يريدون أن يجرحوا شهودنا ليبطلوا الكتاب والسنة، والجرح بهم أولى، وهم زنادقة.” ]الكفاية, للخطيب البغدادي ),ص[(175,176 , TERCÜME: Muhammed b. Süleyman el-Tüsteri, Ebu Zur’a er-Râzî (r.aleyh)’in şöyle dediğini aktarıyor: “Rasülüllah…
1)Sahabe ve Fazileti Sahabe, Hz. Peygamber (s.a.v.) devrine yetişmiş, Müslüman olarak Hz. Peygamber (s.a.v.) Efendimiz’i görmüş, O’nun sohbetinde bulunmuş ve Müslüman olarak vefat etmiş kimselerdir. Bu şartları taşıyan görme özürlülerle,…
İmam Şafii (r. aleyh) şöyle demiştir: “Allah (c.c.), Kur’an’da, Tevrat’da ve İncil’de, Rasulüllah (s.a.v.)’in ashabını övmüştür.”[1] إِنَّ الَّذِينَ سَبَقَتْ لَهُم مِّنَّا الْحُسْنَى أُوْلَئِكَ عَنْهَا مُبْعَدُونَ “=Şüphesiz kendileri için tarafımızdan en…