Görmez Fikirlerinden Gerçekten Döndü Mü?
DİB Başkanı Sayın Görmez, Diyanet Dergisi Şubat/2017 sayısında, “İhtilafta en ağır husus kendi düşüncesini ‘indirilmiş din’, karşısındakinin fikrini ‘uydurulmuş din’ ilan etmeye kalkışmaktır” uyarısında bulunmuş. (http://www.diyanet.tv/mehmet-gormez-diyanet-aylik-dergisine-konustu/). Görmez’in bu sözlerinden kamuoyu, “uydurulmuş din” veya “indirilmiş din” yaklaşımlarının yanlış olduğu anlamını çıkardı. Bu durum, Görmez’in her yerde yayınlanmış bulunan “uydurulmuş din” suçlamasını andıran garip fikirleri karşısında güzel bir gelişmedir. Zira kamuoyunun anladığı cihetle Görmez, modernistletin/Fazlurrahmancıların veya Sünnet inkarcısı olan Kur’an İslamcılarının ortaya attıkları ve sosyal medyada yoğun bir şekilde işledikleri “uydurulmuş din” kavram ve anlayışının yanlış olduğundan söz etmiş oldu.
Ancak, Sayın Görmez’in bugüne kadarki akademik hayatında olsun, Diyanetteki görevi sürecinde icra edilen faaliyet ve yayınlarda olsun, yazıp çizdiği ve yapıp ettiği eylemleri, maalesef röportajında belirttiği fikirlerin aksine, “ılımlı İslam” veya “Dinler Arası Diyalog” faaliyeti olarak yorumlanabilecek bir mahiyet arz etmektedir. Birilerinin “uydurulmuş din” diye kötüledikleri yol, Hz. Peygamber (s.a.v.) ve onun ashabının yolunu takip eden çoğunluk ulemanın yolundan başkası değildir. Görmez ve ekibinin de Fazlurrahman çizgisinde sürekli olarak İslam alimlerinin yolunu ve İslami İlimleri kötülediklerini, ele aldıkları bütün yazılarında bu ilimlerin yok edilip yerlerine, çağa uygun yeni ilimlerin dikte edilmesi gerektiğini konu ettiklerini biliyoruz. Bu fikirlerini anlatan makale, kitap ve sunumları da halen yayındadır. İşbu durumda, Görmez’in, “uydurulmuş din” kavram ve anlayışının yanlış olduğu görüşünde olduğu hususu, zihinlerde ciddi kuşku uyandırmaktadır.
Diyanet yönetiminde yürütülen TDV; TDV bünyesinde faaliyet gösteren İSAM, 29 Mayıs Üniversitesi/Kuramer gibi kurumlardaki faaliyet ve yayınlarda da Görmez ve ekip arkadaşlarının görüşleri paralelinde kitaplar çıkartılmakta ve faaliyetler düzenlenmektedir.
“Âyinesi iştir kişinin, lafa bakılmaz” kabilinden, bir şahsın düşünce yapısını asıl tanıtan unsurun, faaliyetlerinin yanı sıra, kendi yayınladığı kitap ve makalelerin olduğu konusu şüphe götürmek bir gerçektir. Bir kimsenin, faaliyet ve eserlerinde ortaya koyduğu yapının aksine olarak, konjonktürel irad ettiği söylem ve demeçlerin ise, o kişinin gerçek düşünce yapısını yansıtmayacağı da açıktır.
Bu yaklaşımın aksine, Görmez, şayet fikirlerini değiştirdiyse, öncelikle bu değişikliği kamuoyuna ilan etmeli ve bu dönüşüne aykırı yazı, konuşma, makale kitap ve uygulama kabilinden ne varsa, bunların tamamını ortadan kaldırmalı ve önceki fikirlerinden vazgeçtiğini topluma duyurmalıdır.
Selam ve dua ile Allah’a emanet olun.
03.03.2017
Dr. Ahmet Gelişgen
DİB Başkanı Mehmet Görmez’in ılımlı İslam ve Dinlerarası Diyalog paralelindeki diğer bazı fikirleri için bkz.
- BÖLÜM
- BÖLÜM