Cuma Namazı Meselesi Ve İmam Şafii’ye İftira
Said Cuma cemaatine gelmiyor, sakal bırakmıyor gibi tenkitleri var.
Elcevap: Ben, çok kusurları kabul ile beraber derim: Bu iki meselede büyük mâzeretlerim var.
Evvelâ: Ben Şâfiîyim. Şâfiî Mezhebinde Cumanın bir şartı, kırk adam imam arkasında Fatiha okumaktır. Daha başka şartlar da var. Onun için burada bana Cuma farz değil. Ben, mezheb-i Âzamîyi takliden, bazan sünnet olarak kılıyordum.
Saniyen: Yirmi senedir haksız olarak beni insanlarla görüştürmekten men ettikleri için—hem bu âhirde, resmen dört ay evvel perde altında insanlarla temas ettirmemek için tenbihat olmuş—hem yirmi beş senedir ben münzevî yaşadığım için, kalabalık yerlerde huzur bulamıyorum ve herkesin arkasında mezhebimce iktida edip namaz kılamıyorum ve okumakta yetişemiyorum ve daha Fatiha’nın yarısını okumadan, imam rükûa gidiyor. Bizde Fatiha okumak farzdır.” (Emirdağ Lahikası I-II, s. 45)
Evvela burada, kendi mezhebini bile bilmeyen bir alim (!) ile karşı karşıyayız. İmam Şafii, asla 40 kişinin aynı zamanda imamın arkasında Fatiha okumasını şart koşmamıştır. (Yani 40 kişilik Şafii bulunmasını şart koşmamıştır.) İmam Şafii, cemaatte en az 40 kişinin olmasını şart koşmuştur. İster Fatiha okusun ister okumasın. İkisi arasında dağlar kadar fark vardır.
Said Nursi, Cuma namazına gitmemesine yöneltilen tenkitleri, İmam Şafii hazretlerinin içtihadını bahane ederek savuşturmaya çalışmış ama yanılmıştır.