Ali Eren

Bu domuz eti bilgileri eğer gerçekse?…

Geçen haftaki yazı başlığımız şöyle idi: “AB’ye girme yolunda bakanlık kararı: Domuz eti Türk Gıda Kodeksi’ne uygundur.”

Bir okuyucumuz bu hususta uzun ve enteresan bilgiler göndermiş. Kısaltarak aktarıyorum:

      “İstanbul’un falan ilçesine (isimler bizde) bağlı falan köydeki 5 bin domuz bulunan domuz çiftliğinin suları ve kan atıkları 300 metre mesafedeki Sazlıdere Barajı’na akıyor. Baraj 10 milyon kişinin su ihtiyacını karşılıyor.”

Bu bilgiyi doğrudan İSKİ’ye ve Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Kadir Topbaş’a aktarıyorum.

Okuyucumuzun verdiği bilgi şöyle devam ediyor:

      “Türkiye’deki domuz çiftliklerinde 3 milyon kg. civarında et üretiliyor. Bu rakam neredeyse kırmızı et üretiminin yarısı. Üretilen domuzlar otellere, yemek fabrikalarına ve marketlere “kıyma” şeklinde satılıyor. Salam ve sosis, piyasaya sürme yöntemlerinin en sık kullanılanı… Dinen yasak olmasına, Türk yemek kültürüne aykırı bulunmasına rağmen neden domuz?”

“Çünkü domuz yetiştiriciliği kârlı bir iş. Domuz, üretken bir hayvan. Cinslerine ve yaşına göre yılda bir, iki bazen de üç kez ve her batında 15-20’ye kadar varan yavru dünyaya getirebiliyor. Bir domuz, yılda iki kez doğum yapsa, her batından 10 yavru yaşasa, 20 sene yaşayan bir domuzun 400 yavrusu oluyor. Ve dahası, yeni doğmuş bir domuz 4-5 ayda 100 kiloya kadar çıkabiliyor.”

      “Normal şartlarda evcil bir domuzun %30’u yağ olarak ayrılabilmekte iken bu rakam bazen %50’yi bulabiliyor. Yani 150 kiloluk bir domuzdan 57 kilo yağ elde edilebiliyor. Bu da dana ya da koyuna göre tercih edilmesinde önemli bir etken.

“Beslenmesi de kolay. Cam dışında her şeyi –leş dâhil- yiyebiliyor. Her domuz ortalama 80-100 kiloya ulaştığı zaman kesiliyor. Kaba bir hesapla sadece bir çiftlikten yılda yaklaşık 1 milyon kg. et çıkıyor.”

Bu etlerin hangi kanalla nerelere satıldığı meçhul.

“Diğer çiftlikler de göz önüne alındığında Türkiye’de yaklaşık 3 milyon kg. domuz etinin piyasaya değişik yollarla sürüldüğü ortaya çıkıyor. Türkiye’deki toplam kırmızı et tüketiminin de 6 milyon kg olduğu göz önüne alınırsa, tablonun vahameti daha da artıyor.”

      “Kilosu 1 ile 3.5 milyon lira arasında satılan domuz etlerinin ağırlıklı olarak kıyma, sucuk, salam ve sosis olarak satıldığı dile getiriliyor.”

Okuyucumuz, bahsettiğimiz domuz çiftliğinde çalışanların birisinden aldığı bilgiyi aktarıyor:

      “Kesilen etler toplu olarak büyük otellere, yemek fabrikalarına kıyma ve sosis gibi ürünler olarak satılıyor. Domuz çiftliklerinden resmî olarak 5 firma domuz eti satın alıyor.”

Değerli okuyucular, okuyucumuzun isimlerini verdiği bu 5 firmanın hepsi de dev firmalar…

Meselâ birisi, aldığı ürünleri salam-sosis olarak piyasaya sürerken aynı zamanda İstanbul’daki kendi şarküterisinden nihâî tüketiciye ulaştırıyormuş.

Şunlar da oluyormuş: “ Domuz mamülleri son dönemde P…. adıyla satılıyor. Amerikan fast food zincirlerinden Little Caesar’s Pizza tam 10 yılı aşkın süreden beri et (domuz) mamüllerini ….. firmasından temin edip bizlere bir güzel yediriyor.”

Diğer bir büyük firmanın yaptıkları: “5 yıl öncesine kadar resmî olarak domuz ürünleri imal edip açık açık ürünlerini satarken, son yıllarda da dana etinden ürünler imal ettiğini iddia ediyor… Peki ya bunları göz göre göre mağazalarında sattıran satın alma müdürleri, aldıkları rüşvetin yanı sıra bu milletin vebalini aldıklarını da biliyorlar mı sizce?”

Şu bilgi bir holding hakkında: “Oyuncak reyonunda satınalmacılık yapan falan Bey’in büyük paralar karşılığında domuz etlerini bizlere yediren kişi olduğunu biliyor musunuz? Amerikan fast food zinciri Domino’s Pizza ve Alman ekolü Dr. Oetker pizzalarının içerisinde domuz eti kullanıldığını biliyor musunuz?

      “Peki sorarım size, Türkiye’de domuz eti yemeyen insan kalmış mıdır sizce?”

“Sonuç: Domuz konusunda herkes topu başkasına atıyor. Bu noktada gerçeği Çevre Sağlık İl Müdürlüğü Gıda ve Çevre Kontrol Şubesi Müdürü İrfan Yılmaz özetliyor:      Piyasadaki etleri denetlemek mümkün olmuyor.”

Biz Türkiye’deki domuz eti meselesine bir ışık tutmak istedik. Gerisi ilgililere düşüyor.

Fakat, “Türkiye’de domuz eti yemeyen insan kalmış mıdır sizce?” sorusu da çok düşündürücü.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu